PRAWDOPODOBIEŃSTWO
bluee: Rzucamy 8 razy kostką. Spośród poniższych zdarzeń wybierz najbardziej prawdopodobne:
A. Pierwsza szóstka wypadła w pierwszym rzucie,a druga w ósmym rzucie.
B. Pierwsza szóstka została wyrzucana za drugim razem, a druga szóstka w siódmym rzucie.
C. Pierwsza szóstka wypadła przy trzecim rzucie,a druga w szóstym rzucie.
D. Pierwsza szóstka wypadła w czwartym rzucie,a druga w piątym.
21 kwi 19:22
bezendu:
A Twoja próba rozwiązania?
21 kwi 19:43
bluee: | | 1 | |
Wydaje mi się, że powinno być to D, ponieważ prawdopodobieństwo, że uzyskamy 6 wynosi |
| , |
| | 6 | |
czyli teoretycznie im dłużej rzucamy, tym większa szansa, że wyrzucimy 6. Ale to strasznie
naciągane.
Za bardzo nie wiem jak ugrać to kombinatoryką. Powiedziałabym, że np. dla A
P=1/6•5/6•5/6•5/6•5/6•5/6•5/6•1/6. Ale jednoczesne to samo mogę napisać dla wszystkich innych
podpunktów tylko w innej kolejności. Nie tędy droga, ale nie wiem jak zrobić to inaczej,.
21 kwi 19:50
Basia: a czy mogą wypaść jeszcze szóstki: trzecia, czwarta i piata jeżeli ilość rzutów na to pozwala?
jeżeli tak to masz:
|A| = 1*5*5*5*5*5*5*1
|B| = 5*1*5*5*5*1*6*6
|C| = 5*5*1*5*5*1*6*6
|D| = 5*5*5*1*1*6*6*6
najbardziej prawdopodobne byłoby D
jeżeli nie to tam gdzie 6 wstawiasz 5
wtedy te zdarzenia byłyby jednakowo prawdopodobne
21 kwi 20:47