Pole trójkąta, równanie okręgu
hexx: 1. Oblicz Pole trójkąta o wierzchołkach A, B, C:
A(−2,−1) B(1,3) C(−3,6)
2. Napisz równanie okręgu o promieniu √5 , jeśli punkty A i B należą do tego okręgu.
A(0,4) B(−1,1)
3. Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC.
A(4,7) B(2,7) C(−2,5)
21 kwi 19:13
21 kwi 19:49
Janek191:
Inny sposób :
→
AB = [ 3, 4 ]
→
AC = [ −1, 7 ]
więc
→ →
P = 0,5 I det ( AB, AC ) I = 0,5 * I 3*7 − 4*(−1) I = 0,5 * I 21 + 4 I = 0,5*25 = 12,5
21 kwi 20:01
Janek191:

Inny sposób:
P = 4*7 − 0,5*3*4 − 0,5*1*7 − 0,5*1*4*3 = 28 − 6 − 3,5 − 6 = 12,5
21 kwi 20:08
hexx: A dał by radę ktoś pomóc z dwoma pozostałymi?
21 kwi 20:14
Janek191:
z.2
( x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2 = 5
( 0 − a)
2 + ( 4 − y)
2 = 5
(− 1 − a)
2 + (1 − b)
2 = 5
−−−−−−−−−−−−
Rozwiąż ten układ równań
21 kwi 20:18
Janek191:
z.3 jak z. 2 ale układ trzech równań

bo nie ma r.
21 kwi 20:19