pytanie
grabaż: czy złożenie funkcji obowiązuje na maturze rozszerzonej?
21 kwi 18:14
PW: Zależy co masz na myśli. Przecież f(x)=√x−1 to funkcja złożona, a może wystąpić i na poziomie
podstawowym.
21 kwi 18:16
21 kwi 18:26
21 kwi 18:30
grabaż: widzę tam podpunkt o przekształceniu wykresu funkcji, a konkretnie powinowactwie prostokątnym,
a to chyba nie to samo co?
21 kwi 18:39
PW: Nie wpadaj w popłoch. Widziałeś takie zadania na maturze w ciągu ostatnich 5 lat?
21 kwi 18:42
grabaż: nie, ale nie chcę niespodzianki jak arkusz będzie przede mną, ale dzięki za twoją wypowiedź

dała mi do myślenia
21 kwi 18:49
La gringa: Jedyne przekształcenia jakie w zasadzie mogą być to typu:
−odbić według osi X, osi Y, punktu P. czyli −f(x), f(−x) itp.
−przesunięć np. f(x+1), f(x)+1
−z wartością bezwzględną.
−pomnożone przez jakąś "prostą" liczbę. (by możliwe było narysować wykres).
Proponuje skupić się na przekształceniach z wartością bezwzględną i wieloma przekształceniami
jednej funkcji,
by się nie pogubić przy przykładach typu np. g(x)=−|−f(|x−2|)+2|−1
21 kwi 18:58
grabaż: y
1=f(x)
y
2=f(|x|)
y
3=f(|x−2|)
y
4=−f(|x−2|)
y
5=−f(|x−2|)+2
y
6=|−f(|x−2|)+2|
y
7=−|−f(|x−2|)+2|
y
8=−|−f(|x−2|)+2|−1
?
21 kwi 19:11
grabaż: dzięki za cenne rady tak w ogóle
21 kwi 19:12