Trygonometria
agus1527: Wierzchołek S komina jest widoczny z powierzchni ziemi pod kątem 45 stopni a po przejściu 50m w
kierunku komina−pod kątem 60 stopni. oblicz wysokosc komina.
8 lut 22:43
Bogdan:
| x + 50 | |
| = tg60o, rozwiąż to równanie. |
| x | |
Co w tym zadaniu było takie trudne?
8 lut 22:56
agus1527: ej ale chodzi mi o to żeby mi ktoś rozwiązał to równanie
8 lut 22:59
Bogdan:
Zacznij sam i powiedz, w którym miejscu masz problem
8 lut 23:01
agus1527: a nie możesz ty mi tego obliczyć bo ja nie wiem jak się za to zabrać
8 lut 23:03
Mateusz: | | x+150 | | √3 | |
Mamy |
| = |
| bo tg600 = √3 skorzystaj z włąsnosci proporcji
|
| | x | | 1 | |
8 lut 23:04
agus1527: i co dalej ?
8 lut 23:08
Mateusz: powinno byc 50 +x drobny błąd
8 lut 23:09
agus1527: okej i jak dalej to liczyć
8 lut 23:10
agus1527: wie ktoś
8 lut 23:35