Geometria analityczna.
piotrovvicz: 1. Punkty A(–2; –9) i C(–7; 4) są końcami przekątnej kwadratu ABCD. Oblicz promień okręgu
wpisanego w ten kwadrat.
2. Punkt A leży na osi OX, a punkt B ma współrzędne (–5; –4). Środek odcinka AB leży na prostej
y = 2x. Oblicz długość tego odcinka.
21 kwi 16:17
Janek191:
1) I AC I
2 = ( − 7 + 2)
2 + ( 4 − (−9))
2 = 25 + 13
2 = 194
| | 194 | |
a = I A B I = I AC I : √2 = |
| = 97 √2 |
| | √2 | |
r = 0,5 a = 48,5
√2
===================
21 kwi 17:04
Janek191:

B = ( − 5, − 4)
A = ( x, 0 )
| | x − 5 | | x − 5 | |
S = ( |
| , 2* |
| ) = ( 0,5 x − 2,5 ; x − 5) |
| | 2 | | 2 | |
→ →
BS = SA
[ 0,5 x + 2,5 , x − 1 ] = [ 0,5 x +2,5 , − x + 5 ]
więc
x − 1 = − x + 5
2 x = 6
x = 3
zatem A = ( 3, 0)
===============
Dokończ
21 kwi 17:14
Janek191:
Krócej :
B = ( − 5, − 4)
A = (x , 0)
więc
S = ( 0,5 ( x − 5), − 2)
oraz
− 2 = f( 0,5 ( x − 5)) = x − 5 ⇒ x = 3
A = ( 3, 0)
==========
21 kwi 17:24
piotrovvicz: Dlaczego we wzorze na środek , "y" jest pomnożone przez 2?
21 kwi 18:41
Janek191:
x jest pomnożone przez 2, bo y = 2 x
21 kwi 18:59