qe
Adam: Matematyka dyskretna
Metoda czynnika sumacyjnego
Ogolnie mam taką zagwostkę:
treść jest następująca:
{T
o= 4
{T
1 = T
0+5
| | n | |
{2Tn = |
| Tn−1 +5n , dla n≥1 |
| | n−1 | |
rozwiązanie moje:
a
n = {1 dla n=0,1
{ 2 dla n≥2
b
n = {1 dla n=1
c
n = {4 dla n=0
{5n dla n≥1
więc:
sn = {1 dla n=1
wszystko powyżej jest poprawne
prosze mi sprawdzić obliczenie T
n, bo chyba coś źle wychodzę z tej sumy...
======
| | 1 | | 2k−2 | |
Tn = |
| * (1*1*4 + ∑k=1 do n |
| *5k) |
| | | | k | |
| | n | | n | |
= |
| (4+5∑k=0 do n−22k)= |
| (4+5*(2n−1 −1 )) << nie zgadza się z |
| | 2n−1 | | 2n−1 | |
odpowiedzią, ja coś robie źle lub w odpowiedziach jest błąd
Podsyłam również link jak jest w odpowiedziach oraz teorię do tej metody:
https://ibb.co/cejh6x
21 kwi 15:50
Pytający:
| | 2k−2 | |
∑k=1 n ( |
| *5k) = 5∑k=1 n (2k−2) = |
| | k | |
= 5∑
k=−1 n−2 (2
k) ≠ 5∑
k=0 n−2 (2
k)
21 kwi 16:50
Adam: hmmm
tam w odpowiedziach jest suma ∑k=0 do n−2 2k, a tobie Pytający wyszło inaczej, nie
rozumiem gdzie jest ten błąd
21 kwi 17:18
Pytający:
Nie przyglądałem się odpowiedzi, zobaczyłem ten prosty błąd rachunkowy u Ciebie wyżej, więc go
wskazałem. Ale teraz już widzę, że jest jeszcze błąd nieco wcześniej.
Poprawnie powinno być:
| | 1 | | 2k−2 | |
Tn= |
| *(1*1*4 + 1*5*1 + ∑k=2 n ( |
| *5k))= (...) |
| | | | k | |
Błąd polegał na tym, że sumę od k=1 do n powinieneś rozbić: na składnik dla k=1 oraz na sumę od
k=2 do n, gdyż wzór na s
n obowiązuje dla n≥2. Dlatego składnik z s
1 (czyli s
1c
1) należy
wyodrębnić poza sumę.
I dalej:
| | n | |
(...)= |
| (9+5∑k=0 n−2 (2k)) |
| | 2n−1 | |
21 kwi 18:13
Adam: Zacznijmy od tego:
1*1*4 − bierze się stąd s1*b*1*T0
1*5*1 << nie bardzo wiem jak to otrzymałeś
21 kwi 18:16
Adam: wzorem na rozwiązanie rekurencji jest:
| | 1 | |
Tn = |
| (s1b1T0 + ∑k=1 do n skck) , n≥0 |
| | snan | |
21 kwi 18:25
Pytający:
∑k=1 n (skck)=s1c1+∑k=2 n (skck)
21 kwi 18:28
Adam: w sumie teraz ma to sens
21 kwi 18:30
Adam: trochę się czepiam,
napisałeś [P[ 1*5*1] , skąd ta ostatnia jedynka, wiem że finalnie nic nie zmienia, jednak
chciałbym wiedzeić czy to pomyłka, czy celowy zabieg
21 kwi 18:32
Adam: 1*5*1
21 kwi 18:32
Pytający:
Oczywiście to można zrobić jedynie dla n≥1. Inaczej mamy "pustą sumę" (do k=1 do 0), więc
trudno coś wyodrębnić.
21 kwi 18:34
Pytający:
s1=1
c1=5*1
21 kwi 18:34
Adam: racja, dzięki
21 kwi 18:36