Podaj przykład liczby wymiernej x spełniającej podany warunek
Zdołowana : 5/6<x< 9/10 3/4<x<4/5 Prosze o rozpisanie tego
21 kwi 15:24
Jerzy:
x = 26/30
x = 31/40
21 kwi 15:33
Krzysiek60: Np pierwsza nierownosc
rozszerzam mianowniki do 30
| | 26 | |
wdac ze x= |
| tak jak napisal Jerzy (witaj  |
| | 30 | |
W drugim sama sprobuj rozszerzyc mianowniki najpierw do 20
jesli nic nie wyjdzie to do 40
21 kwi 15:47
Maciej : Musisz sprowadzic do wspolnego mianownika 5/6 oraz 9/10 ich wspólnym mianownikiem jedt 60
Stad 50/60 < X < 54/60 liczby spelniajace to równanie to 51/60, 52/60, 53/60
Tak samo z 2
21 kwi 15:52
Maciej : Albo tak jak wyzej sprowadzenie do 30 jako wspolny mianownik nie trzeba bedzie nic skracać
21 kwi 15:53
Jerzy:
Hej
21 kwi 16:04