Rozkład zmiennej losowej
Kamil: Egzaminator zadaje studentom pytania. Prawdopodobieństwo tego, że student odpowie na każde
pytanie jest równe 0.8. Egzaminator przerywa egzamin w chwili, gdy student nie umie
odpowiedzieć na zadane pytanie.
Podać rozkład zmiennej losowej X, będącej liczbą pytań, które egzaminator zadawał studentowi
oraz znaleźć najbardziej prawdopodobną liczbę pytań.
Trzeba zastosować tu rozkład geometryczny?
czyli tu sukcesem jest to że student odpowie na pytanie
p=0,8 q=0,2
P(X=1)=(0,2)0 * 0,8=0,8
P(X=2)=(0,2)1* 0,8=0,16
P(X=3)=(0,2)2*0,8=0,032
dobrze to?
Do ilu tu trzeba liczyć? jak obliczyć prawdopodobieństwo że na żadne student pytanie nie
odpowie?
21 kwi 14:50
Pytający:
Źle to.
Weźmy stąd opis:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_geometryczny
"dyskretny rozkład prawdopodobieństwa opisujący prawdopodobieństwo
zdarzenia, że proces Bernoulliego odniesie pierwszy sukces dokładnie w k−tej próbie"
W zadaniu masz: "Egzaminator przerywa egzamin w chwili, gdy student nie umie odpowiedzieć na
zadane pytanie", czyli "pierwszym sukcesem" z definicji rozkładu będzie tu pierwsza błędna
odpowiedź studenta.
P(X=n), n∊ℕ
+ // prawdopodobieństwo, że student poprawnie odpowiedział na (n−1) poprzedzających
pytań i odpowiedział błędnie na n−te pytanie
P(X=n)=(0,8)
n−1*0,2
"jak obliczyć prawdopodobieństwo że na żadne student pytanie nie odpowie?"
P(X=1)=0,2
21 kwi 15:14