Dziwne usuwanie pierwiastka
koloraczka: cos2α= 14
i to wychodzi
cos2α= 12
Ja po prostu nie rozumiem jak ta potęga się usunęła... Co trzeba było zrobić? Czy pomnożyć
przez dwa czy jak?
W google nic nie mogę znaleźć... Jak to się stało, że 14
przeszło w 12 po usunięciu tej potęgi? Jak tą potęgę się usunęło? Mamy 12 a nie
116 Proszę wyjaśnijcie mi jak to się oblicza i na co zwracać uwagę.
Pozdrawiam
21 kwi 14:04
ford:
nałożono pierwiastek na obie strony równania
jeśli kąt α jest ostry, to
√cos2α = cosα oraz √14 = 12
21 kwi 14:07
koloraczka: już teraz rozumiem, dzięki
21 kwi 14:12