asd
Dickens: | | x2y | |
zbadać istnienie granicy funkcji f(x,y) = |
| w punkcie (0,0) |
| | x2+y2 | |
Proszę o pomoc
21 kwi 13:48
piotr: funkcja jest określona na całej płaszczyźnie z wyjątkiem punktu (0, 0).
Niech xn i yn będą dowolnymi ciągami zbieżnymi do zera takimi, że xn i yn nie są
równocześnie równe zeru,
czyli xn2 + yn2 > 0 dla każdego n.
Oznaczmy an = max(|xn|, |yn|) > 0.
Wówczas |xn2 yn| ≤ an3 oraz xn2 + yn2 ≥ an2, a zatem 0 ≤ |f(xn, yn)| ≤ an.
Ponieważ an→0, gdy n→∞, a więc stosując twierdzenie o trzech ciągach mamy
limn→∞f(xn, yn) = 0.
Na podstawie definicji granicy Heinego badana granica
lim(x,y)→(0,0)f(x,y) istnieje i równa się zeru.
21 kwi 14:38
Dickens: to samo rozwiązanie mam w książce analiza matematyczna krysicki wlodarski, mialem nadzieje na
chociaz zdanie komentarza
czy an to wieksza z wartości xn yn ?
jak z tego, że |xn2yn| ≤ an3 oraz xn2 + yn2 ≥ an2 wynika, że 0 ≤ |f(xn,yn)| ≤ an
?
21 kwi 14:42
Adamm:
|f(x, y)|≤(1/2)|y|→0
więc f(x, y)→0 gdy (x, y)→(0, 0)
21 kwi 22:20