1 | 1 | |||
Jeżeli zachodzi równość a − | = 3√2 to wyrażenie a3 − | ma wartość ... ? | ||
a | a3 |
1 | ||
u nas x=a, y= | ||
a |
1 | ||
x−y=3√2, xy=a. | =1 | |
a |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
a≠0, (a− | )3=a3−3a2 | +3a( | )2−( | )3= | ||||
a | a | a | a |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
=a3−( | )3−3a | [a− | ]=a3−( | )3−3[a− | ] | |||||
a | a | a | a | a |
1 | ||
(3√2)3=a3−( | )3−3(3√2) | |
a |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |