Pochodna
Szczeniak: Uzasadnij, że dziedziną funkcji f(x)=√3x4−4x3+6x2−12x+8 jest zbiór liczb rzeczywistych.
W podobnym zadaniu ale o innej danej trzeba było wykazać, że wyrażenie spod pierwiastka nie ma
pierwiastków, albo ma pierwiastek parzysty..
21 kwi 13:04
PW: A tu trzeba pokazać, że wielomian jest iloczynem dwóch funkcji kwadratowych przyjmujących tylko
wartości nieujemne.
21 kwi 13:11
Szczeniak: Dziękuję, a jak to pokazać, bo nie mogę znaleźć żadnych pierwiastków tego wielomianu
21 kwi 13:19
PW: No i dobrze, Jeżeli nie ma pierwiastków, to tym lepiej − wielomian jest iloczynem trójmianów
przyjmujących tylko wartości dodatnie.
21 kwi 13:22
Szczeniak: ale czy to, że ja nie mogę znaleźć tych pierwiastków jest wystarczającym dowodem?
21 kwi 16:23
piotr: (3 x4−4 x3+6 x2−12 x+8)' = 12 (x3−x2+x−1)
⇒
min{3 x4−4 x3+6 x2−12 x+8} = 1 w x = 1
21 kwi 16:44
Szczeniak: ok czyli w całej swojej dziedzinie przyjmuje wartości dodatnie?
21 kwi 17:08