logarytmy
dzasta: Jak obliczyc log4*log5
21 kwi 11:58
PW: Obliczyć się nie da (to liczby niewymierne). Można znaleźć przybliżenia logarytmów w tablicach
i wymnożyć.
21 kwi 12:24
jc: Myślę, że obecnie łatwiej o komputer

wynik = 2.231154702579961640714392857
21 kwi 12:40
PW: Ja tak "po staremu", żeby uczeń nie zapomniał o istnieniu takich tablic − jako student będzie
umiał (?) wytłumaczyć jak powstały.
21 kwi 12:51
PW: jc, ale obliczyłeś logarytmy naturalne! Dla mnie log to logarytm o podstawie 10. Co na to
dzasta?
21 kwi 13:02
jc: A widziałeś gdzieś 10?
Być może chemicy i technicy tak rozumieją symbol log. Powszechnie jednak log oznacza logarytm
o podstawie e. Poza tym, tak jest w wielu popularnych językach programowania:
java, js, c/c++ i systemach algebry komputerowej: reduce, maxima, gp.
21 kwi 13:11
PW: Nie widziałem "10", ale w Polsce obowiązuje umowa, że log bez podania podstawy oznacza logarytm
o podstawie 10. Myślę że trzymasz się "symboliki anglosaskiej". Dlatego chcę, żeby
wypowiedziała się dzasta. Jeżeli jest uczennicą szkoły średniej, to log jest oznaczeniem
logarytmu dziesiętnego.
21 kwi 13:16
jc: Pewnie masz rację, nie znam szkolnych podręczników.
Z drugiej strony, po co uczyć się najpierw tak, a potem inaczej
skoro angielski zdominował naukę?
21 kwi 13:27
dzasta: Tak, zadanie pochodzi ze szkoły średniej, nigdzie nie mogę znalesc jak obliczyć to działanie?
21 kwi 14:21
Ajtek:
Pewnikiem jest to część czegoś większego, np. tutaj:
374158
21 kwi 14:26
PW: I to właśnie dzasta zadawała tamto pytanie wczoraj.
21 kwi 14:31
Ajtek:
Patrz, nie spojrzałem nawet

.
21 kwi 14:41
Krzysiek60: log2≈0,301
| | 10 | |
log5= log |
| =log10−log2= 1−0,301≈ 0,699 |
| | 2 | |
log4= log2
2= 2log2≈ 2*0,301≈0,602
log4*log5=0,699*0,602≈0,421
21 kwi 14:44