zbiory
Tomek: Dany jest zbiór X={1,2,3,4,5,6,7,8,9,19}oblicz ile jest piecioelementowych podzbiorów zbioru X
zawierajacych 6 i 7
wyszło mi 1000 ale nwm czy dobrze?
Wyznacz liczę takich podzbiorów zbioru X które nie zawierają dwóch kolejnych liczb.
ma ktoś pomysł?
21 kwi 10:48
PW: Odpowiedź na pierwsze pytanie:
Opisane pięcioelementowe podzbiory maja postać
{6, 7}∪{a, b, c},
gdzie {a, b, c} jest podzbiorem zawartym w pozostałych (różnych od 6 i od 7) 8 elementach
zbioru X.
21 kwi 10:59
Tomek: piecioelementowy podzbiór ma zawierać 6 i 7 ,ale to chyba nie oznacza ze nie moze zaiwrać
powtórzeń 6 i 7?
21 kwi 11:04
PW: Zbiór to zbiór, a nie ciąg − elementy się nie powtarzają.
21 kwi 12:21
Tomek: ok,jasne ,a masz może pomysł na drugie pytanie?
21 kwi 12:27
Pytający:
Jeszcze co do zbioru możesz przeczytać:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Multizbi%C3%B3r
Co do drugiego można tak pokombinować:
a
n // liczba podzbiorów zbioru {1, 2,..., n}, które zawierają element n i które nie zawierają
dwóch kolejnych liczb
b
n // liczba podzbiorów zbioru {1, 2,..., n}, które nie zawierają elementu n i które nie
zawierają dwóch kolejnych liczb
c
n=a
n+b
n // liczba podzbiorów zbioru {1, ..., n}, które nie zawierają dwóch kolejnych liczb
a
1=1 // {1}
b
1=1 // {}
Dla n≥2:
a
n=b
n−1 // n należy do tego zbioru ⇒ (n−1) nie należy do tego zbioru
b
n=a
n−1+b
n−1 // n nie należy do tego zbioru ⇒ (n−1) należy do tego zbioru lub do niego
nie należy
Łatwo zauważyć, że:
b
n=F
n+1
a
n=b
n−1=F
n
Gdzie F
n to ciąg Fibonacciego:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C4%85g_Fibonacciego
c
n=a
n+b
n=F
n+1+F
n=F
n+2
Zatem u Ciebie w zadaniu:
A // zbiór podzbiorów zbioru X które nie zawierają dwóch kolejnych liczb
|A|=F
9+2*2
1=2*89=178 // powyżej wyprowadzony wzór dla n=9, ponadto 19 do każdego z tamtych
podzbiorów może należeć lub nie, stąd razy 2
21 kwi 13:29