z
pen: Rozwiąż kongruencję
3x=10 mod 12
21 kwi 08:44
pen: bo wychodzi mi coś takiego i nie wiem co dalej
3x=12k+10
| | 12k+10 | | 12k+9 | | 1 | | 1 | |
x= |
| = |
| + |
| =4k+3+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
co dalej? nie ma rozwiązania?
21 kwi 08:51
jc: Na pewno tak było zapisane?
Czy raczej tak: 3x ≡ 10 (mod 12) ?
Chodzi o nawias.
Napisałeś 3x=12k+10, inaczej 3(x−4)=10.
Nie ma rozwiązania.
21 kwi 08:57
pen: było napisane tak jak napisałeś JC
dzięki
21 kwi 09:00
jc:
a mod b
oznacza resztę z dzielenia a przez b i stąd moja uwaga.
17 mod 5 = 2
13 mod 4 = 1
...
21 kwi 09:19