z
Kamil: Znaleźć ostatnią cyfrę liczby7*312
553−6543
czyli resztę modulo 10
funkcja eulera z 10
| | 1 | | 1 | |
φ(10)=10(1− |
| )(1− |
| )=4 |
| | 5 | | 2 | |
a
4=1 mod 10
312=2 mod 10
6543=3 mod 10
7*2
553−3=7*(2
4)
138*2−3=7*1*2−3=14−3=11=1
czyli ostatnia cyfra to 1?
dobrze?
21 kwi 08:04
Pytający:
Ostatnia cyfra to 1, ale źle rozwiązałeś. Twierdzenie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Eulera_(teoria_liczb)
zachodzi dla liczb względnie pierwszych, natomiast 2 i 10 takimi nie są.
Kolejne potęgi 2 dają reszty z dzielenia przez 10:
(2,4,8,6),(2,4,8,6),...
Czyli faktycznie:
2
553=2
4*138+1≡2 (mod 10)
21 kwi 14:55
Adamm:
można też tak
7*312553−6543≡1 (mod 2)
553≡1 (mod 4)
7*312553−6543≡7*2553−6543≡2*2−3≡1 (mod 5)
skąd
7*312553−6543≡1 (mod 10)
21 kwi 22:18