prawdopodobieństwo
próbnik: Na loterii jest 20 losów, wśród których jeden los wygrywa 600 zł, pięć losów wygrywa po 200 zł
i sześć losów wygrywa po 150 zł. Pozostałe losy są przegrywające. Jakie jest
prawdopodobieństwo tego, że kupując jako pierwsi cztery razy po jednym losie wygramy dokładnie
600 zł?
Dlaczego w tym zadaniu przy liczeniu A nie uwzględniamy kolejności wyjętych losów, tzn. np gdy
| | | | |
mamy losy (200zł, 200zł, 200zł, przegrana) to liczymy | a nie |
| | |
21 kwi 01:32
próbnik: przecież wyciągamy 4 razy po jednym losie, więc oddzielna jest sytuacja w kolejności (200, 200,
200, przegrana) a inna (200, przegrana, 200, 2000)
21 kwi 01:33
Pytający:
Właśnie dlatego należy określić Ω.
| | | |
Dla |Ω|= | nie uwzględniamy kolejności, jedynie "jakie losy mamy ostatecznie". Czyli mamy |
| | |
zbiór losów, nie ciąg (4−elementowy podzbiór zbioru 20−elementowego). Przykładowo zbiory
{200
1,200
4,200
5,0
1}, {200
4,200
5,0
1,200
1}, {0
1,200
1,200
4,200
5}, itd. to jeden i ten
sam zbiór, więc nie należy liczyć go wielokrotnie.
| | | | | | |
Z kolei dla |Ω|= | *4! (czyli gdy uwzględniamy kolejność) mielibyśmy | *4!, bo |
| | | |
właśnie ów różne kolejności należałoby uwzględnić.
21 kwi 02:37
próbnik: A jak określić omegę? Skoro wyciągam 4 losy pojedyńczo, to wg mnie powinno być: 20*19*18*17, a
| | | |
w odpowiedzi jest | dlaczego?  |
| | |
22 kwi 00:42
Basia: bo kolejność nie ma znaczenia
nieważne czy wylosowałeś np. 600,200,pusty,150
czy 150,200,pusty,600
czy pusty,200, 150, 600
i tak dalej
tak czy siak wygrałeś 950 złotych
22 kwi 04:01
próbnik: Ale czy nie inną sytuacją jest gdy wyciągamy w kolejności ( 200, 150, przegrana, 600) a inną
(600, 200, przegrana, 150)? Przepraszam, ale nadal tego nie rozumiem.
Właśnie mam problem z określaniem czy w danym zadaniu ważna jest kolejność czy nie. Czy jest
jakiś sposób lub schemat by to mniej więcej rozpoznać?
22 kwi 13:15
Pytający:
Jak już wspomniałem, można uwzględniać kolejność. Tak czy siak wyjdzie to samo:
Dlaczego liczenie:
przy uwzględnianiu kolejności jest błędne?
| | | |
Wybierając 3 z 5 dwusetek na | sposobów zakładasz, że ów dwusetki są rozróżnialne. Tak |
| | |
samo wybierając 1 z 8 losów przegrywających zakładasz, że są one rozróżnialne. Zatem w tym
momencie masz 4 rozróżnialne losy i jeśli uwzględniasz ich kolejność, możesz je przemieszać na
4! sposobów. Ewentualnie możesz wybrać 3 z 4 "miejsc" dla dwusetek i na tych miejscach
przemieszać je między sobą na 3! sposobów.
| | | |
|Ω|= | *4!=20*19*18*17 // zauważ, że już w tu ustalamy, iż wszystkie losy są rozróżnialne |
| | |
(uwzględnianie kolejności nijak ma się do tego)
22 kwi 13:23
Pytający:
Właściwie chyba najistotniejszą uwagą dla Ciebie powinno być to, że wszystkie 20 losów
rozróżniamy. Jakoś wydaje mi się, iż możesz mieć "inne odczucie".
Właśnie dlatego każdy podzbiór 4−elementowy, który rozważamy bez uwzględniania kolejności
"przechodzi" na 4! różnych 4−elementowych ciągów, gdy kolejność uwzględniamy.
22 kwi 13:27