matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
czynnik sumacyjny
Adam:
Matematyka Dyskretna Zadanie na metodę czynnika sumacyjnego link:
https://ibb.co/nhRuHS
Czy ktoś mi podpowie jak otrzymywać wzór na sumę s
n
?
a
1−1
dla n= 1 , łatwo, wstawie do wzoru i otrzymuje
= 1
b1
a jak wymyślić wzór dla n≥2, jakieś rady?
21 kwi 00:06
Pytający:
s
2
=1*1/2=1/2 Dla n≥3:
(3−1)
2
(n−1)
2
1*1*
*...*
(3−2)
2
(n−2)
2
s
n
=
=
1*2*3*...*n
((n−1)!)
2
(n−1)
2
=
=
((n−2)!)
2
(n!)
n!
Dla n=2 wzór też "działa", więc można uogólnić:
(n−1)
2
s
n
=
, n≥2
n!
21 kwi 01:03
Adam:
God bless you
21 kwi 01:13
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick