granice
mk: | | x | |
Oblicz granice lim(x→3−) |
| Ktoś przypomni tak szybko jak się obliczało takie |
| | 9−x2 | |
granice? Dzwoni mi tylko nie wiem w którym kościele.
20 kwi 23:28
the foxi:
3
− to coś mniejszego od 3, przykładowo 2.999999999999999999999...
(3
−)
2 to wyrażenie mniejsze od 3
2, czyli możesz wyobrazić to sobie jako
8.9999999999999999999999999...
9−8.9999999999999...=0.0000000000000000001, czyli 0
+
a granica typu stała przez zero już jest do wyliczenia?
20 kwi 23:33
mk: Aaa ok, już mi świta, dzięki
20 kwi 23:44
mk: A pamiętam jeszcze, że robiło się takie ramki. Mógłbyś mi jeszcze jeden zrobić przykład?
| | x | |
lim(x→1+) |
| tak w pełni żeby mi się rozjaśniło? |
| | x2−4x+3 | |
20 kwi 23:48
mk: | | x | | 1 | |
To będzi coś takiego: lim(x→+) |
| =[ |
| ]=∞ ? |
| | (x−1)(x−3) | | 0+ | |
20 kwi 23:52
mk: znaczy −∞
20 kwi 23:53
the foxi:
| x | | 1 | | 1 | |
| = |
| =[− |
| ]=−∞ |
| (x−1)(x−3) | | 0+*(−2) | | 0+ | |
wszędzie lim
20 kwi 23:56
the foxi:
nie wiem czy to poprawny zapis
20 kwi 23:56