Rozwiąż nierówność
Marianna8: 10−x−3x2/|x+2|<2x
20 kwi 22:57
PW: To ma być
Bo napisałaś inaczej.
21 kwi 10:04
Marianna8: PW: Tak tak, bo nie umiałam 😂
21 kwi 11:45
PW: Dziedzina: x∊R\{−2}
| | 1−11 | | 5 | | 1+11 | |
−3x2−x+10, Δ=1−4(−3).10=121, √Δ=11, x1= |
| = |
| , x2= |
| =−2 |
| | −6 | | 3 | | −6 | |
| | 5 | |
−3x2−x+10=−3(x+2)(x− |
| ), |
| | 3 | |
a więc zadana nierówność ma postać
Dla x>−2 jest |x+2|=x+2, zaś dla x<−2 jest |x+2|=−(x+2), zatem mamy dwie nierówności (po
"skróceniu" przez |x+2|):
| | 5 | | 5 | |
−3(x− |
| )<2x i x>−2 lub 3(x− |
| )<2x i x<−2 |
| | 3 | | 3 | |
(−5x+5<0 i x>−2 ) lub (x−5<0 i x<−2)
(x>1 i x>−2) lub (x<5 i x<−2)
Odp.: x>1 lub x<−2.
Ale rachunki sprawdź, bo często się mylę
21 kwi 12:19
jc: Nie umiałaś postawić nawiasu?
(10−x−3x2)/|x+2| < 2x
21 kwi 12:19
Marianna8: Dziękuję Ci bardzo PW 💜
21 kwi 13:10