Prawdopodobieństwo
Jasiu: Ze zbioru liczb {1,2,...,2010} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
wybrana liczba nie jest podzielna nai przez 6 ani przez 15.
| | 803 | |
Było to zadanie robione już, jednak nigdy nie zgadzał się wynik. Powinno wyjść |
| |
| | 1005 | |
20 kwi 21:22
aniabb: mi wychodzi 804/1005
20 kwi 21:44
Ajtek:
Zbiór A (l. podzielne przez 6)
a
1=6
an=2010
r=6
n
a=335
Zbiór B (l. podzielne przez 15)
b
1=15
b
n=2010
r=15
n
b=134
W tych dwóch zbiorach znajdują się liczby podzielne zarówno przez 6 jak i 15, są to liczby:
30, 60, 90,...., 2010
Zbiór C (l. podzielne przez 6 i 15)
c
1=30
c
n=2010
r=30
n
c=67
Zatem moc zbioru
Z liczb nie podzielnych przez 6 i 15 to: 2010−335−134+67=1608,
|Ω|=2010
20 kwi 21:47
Jasiu: Wygląda na to, że w książce jest bład w takim razie
21 kwi 09:37