Zadania - stożek proszę o pomoc
kaczor: 1. Dany jest stożek o wysokości 16 cm i promieniu podstawy 8 cm. Płaszczyzna równoległa do
podstawy stożka przecina ten stożek w odległości 3/4 wysokości od jego podstawy. Oblicz
objętość mniejszej z brył powstałych z przecięcia stożka tą płaszczyzną.
2. Przekrój osiowy stożka jest trojkatem prostokątnym równoramiennym o polu 18 cm2. Średnica
podstawy stożka jest równa: a) 6 cm b) 6 pierwiastek z dwóch cm c) 18 cm d) 3 pierwiastek z
dwóch cm
.
20 kwi 19:27
aniabb:
1. część górna to 1/16 objętości więc ta mniejsza
h=4 r=2
V=πr2h/3=16π/3
2. Pole trójkąta r2 = 18
r=3√2 więc 2r=6√2 b)
20 kwi 19:36
Mila:
| | 1 | |
1) Vg= |
| V− objętość odciętego stożka |
| | 64 | |
V− objętość stożka
20 kwi 22:07
aniabb: 
to miałam na myśli
20 kwi 22:17