nwd
Iza: Oblicz
NWD(263−1,291−1)
20 kwi 18:58
20 kwi 19:12
Iza: a czy przy takim rozkładzie np:
NWD(252,198)
252=198+54
198=3*54+36
54=36+18
36=2*18+0
to NWD to ostatnia niezerowa reszta?
20 kwi 19:33
aniabb: tak to 18
20 kwi 19:38
Iza: i to zachodzi zawsze?
np do zadania z pierwszego posta:
2
91−1=2
28(2
63−1)+2
28−1
2
63−1=2
35(2
28−1)+2
35−1
2
35−1=2
7(2
28−1)+2
7−1
2
28−1=2
21(2
7−1)+2
21−1
2
21−1=2
14(2
7−1)+2
14−1
2
14−1=2
7(2
7−1)+2
7−1
2
7−1=2
7+0
czyli NWD to 2
7−1
20 kwi 19:46
aniabb: a przeczytałaś ten link co masz wyżej?
20 kwi 19:53
Iza: tak, wyszło tyle samo, dzięki
20 kwi 19:54