osrtrosłup
ech:

Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, w którym długość krawędzi podstawy jest równa a.
Kąt między krawędzią boczną i krawędzią podstawy ma miarę 45 st. Ostrosłup przecięto
płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i środek przeciwległej jej krawędzi
bocznej. Sporządź rysunek ostrosłupa i zaznacz otrzymany przekrój. Oblicz pole tego
przekroju.
| a√2 | |
Liczę tak że jest kąt prosty między krawędziami b więc b= |
| |
| 2 | |
| | | √6 | |
potem cosα (zielony kat)= |
| = |
| |
| b | | 3 | |
czy można tu z tw. cosinusów obliczyć h i jak to zrobić? bo mi nie wychodzi jak w odp