Równanie trygonometryczne.
La gringa: Rozwiąż równanie:
sin(2x)+cos(x)=1
20 kwi 17:14
Eta:

Czy dobrze przepisane równanie?
Liceum ? czy studia?
jednym z rozwiązań jest : x= 2kπ , k∊C bo wtedy sinx=0 i cosx=1
===========
pozostałe rozwiązania .. bardziej skomplikowane
z wykresu:
y=sin(2x)+cos(x) i
y=1
21 kwi 00:55
La gringa: Równanie jest przepisane dobrze. Gdyby było sin
2(x) + cos(x) = 1 to byłoby ono bynajmniej
prostsze

Przykład ten wzięłam z wytycznych CKE do egzaminu maturalnego z poziomu rozszerzonego.
"Trygonometria".
Zakres Rozszerzony: Uczeń spełnia wymagania
określone dla zakresu podstawowego, a ponadto:
1)
stosuje miarę łukową, zamienia miarę łukową kąta na stopniową i odwrotnie;
2)
wykorzystuje definicje i wyznacza wartości funkcji sinus, cosinus i tan gens dowolnego kąta o
mierze wyrażonej w stopniach lub radianach (przez sprowadzenie do przypadku kąta ostrego);
3)
wykorzystuje okresowość funkcji trygonometrycznych;
4)
posługuje się wykresami funkcji trygonometrycznych (np. gdy rozwiązuje nie równości typu
sinx>a, cosx≤a, tgx>a);
5)
stosuje wzory na sinus i cosinus sumy i różnicy kątów, sumę i różnicę sinusów i cosinusów
kątów;
6)
rozwiązuje równania i nierówności trygonometryczne typu:
| 1 | | 1 | |
sin(2x)= |
| , sin(2x)+cos(x)=1 , sin(x)+cos(x)=1, cos(2x) < |
| |
| 2 | | 2 | |
Link do źródła:
http://www.bc.ore.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=229&from=pubindex&dirids=16&lp=6
21 kwi 13:47
La gringa: Dodam iż przykład ten wklepałam na stronie
http://www.wolframalpha.com/
I rozwiązanie algebraiczne mnie co najmniej
zniechęciło do rozwiązywania tego metodą algebraiczną. xD
21 kwi 13:50
PW: Jest to ewidentny błąd w publikacji. Zauważ, że tam jest sin 2x + cosx = 1 (bez nawiasów).
Błąd pisarski polega na tym, że zamiast sin 2x powinno być sin2x − wtedy zadanie jest na
poziomie przewidzianym w podstawie programowej (to mają być proste równania i nierówności).
21 kwi 14:07
La gringa: No cóż, wygląda na to, że trzeba brać poprawkę na wszystko.

Czyli nie mogę się spodziewać
tego przykładu na maturze. Uspokojona
21 kwi 14:22
21 kwi 14:25