wielomiany
jołłł246: | | 1 | |
reszta z dzielenia wielomianu w\(x) 2x3+x2−3 przez wielomian p(x)= |
| x−2 jest równa |
| | 2 | |
A) 17
B) −2,5
C) 141
D) 147
20 kwi 16:10
Hajtowy:
4x2+18x+72
==============
2x3+x2−3 || : 1/2*x−2
−2x3+8x2
============
9x2−3
−9x2+36x
============
36x−3
−36x+144
==============
r = 141
20 kwi 16:18
jołłł246: jest jakis prostszy sposob

?
20 kwi 20:49
aniabb: wstawiasz za x=4
20 kwi 21:25
aniabb: tj. miejsce zerowe tego przez który dzielisz
20 kwi 21:26
Mila:
x=4
W(4)=2*4
3+4
2−3=2*64+16−3=141
20 kwi 23:12