Geometria analityczna.
piotrovvicz: Wyznacz równanie osi symetrii odcinka AB.
a)A(4; –14), B(4; 25)
b)A(0; 3), B(3; 0).
20 kwi 14:17
Blee:
innymi słowy:
1) znajdź środek odcinka AB (odpowiedni wzór)
2) robisz prostopadłą do AB przechodzącą przez tenże punkt
KOOONIEC
20 kwi 14:25
piotrovvicz: Czyli układ równań nie jest potrzebny?
20 kwi 14:27
Blee:
nie jest
20 kwi 14:39
Blee:
a)
| | 4+4 | | −14 + 25 | |
C( |
| ; |
| ) = C(4 ; 5.5) |
| | 2 | | 2 | |
masz środek odcinka
prosta zawierająca AB (no i tutaj w sumie układ może zostać wykorzystany, ale nie w tym
przypadku).
prosta zawierająca AB to nic innego jak prosta x=4
prostopadła to będzie y = k ; gdzie k = 5.5
20 kwi 14:43
piotrovvicz: Dobra, już wiem. Dzięki
20 kwi 15:32