matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Maxierze
Qaz:
Rozwiąż równanie macierzowe 3*x + [ 1 3] = [ 5 6] *x [ −2 1] [ 7 8] to a rich kwadratowych to macierze
20 kwi 12:08
Pytający:
3X+A=BX 3X−BX=−A (3I−B)X=−A X=(3I−B)
−1
*(−A)
3 0
0 3
5 6
7 8
−1 −3
2 −1
−2 −6
−7 −5
−1 −3
2 −1
X=(
−
)
−1
=
−1
=
1
5 −6
−7 2
−1 −3
2 −1
1
−17 −9
11 19
=
=
32
32
20 kwi 12:39