Ile ma rozwiązań
Marcin2234: Kochani, potrzebna jest pomoc!
Mam zadanie do rozwiązania = moje być albo nie być.
Treść:
Ile rozwiązań ma równanie: x3=x2−2x
20 kwi 11:53
Sheriik: Sheriik: przeżuć wszystko na jedną stronę i wyciągnij x przed nawias i już będziesz miał jedno
rozwiązanie, a z nawiasu policz deltę
20 kwi 11:55
Marcin2234: Ale jak? Napiszesz?
20 kwi 11:56
Jerzy:
x3 − x2 + 2x = 0 ⇔ x(x2 − x + 2) = 0
20 kwi 12:00
Sheriik: x3−x2+2x=0
x(x2−x+2)=0
i z x przed nawiasem masz pierwsze miejsce zerowe a w zależności od wartości delty z nawiasu
masz inne rozwiązania lub nie
20 kwi 12:00
Marcin2234: Czyli ma jedno rozwiązanie, tak?
20 kwi 12:02
Jerzy:
Tak.
20 kwi 12:02
Marcin2234: Dzięki Panowie 😀
20 kwi 12:03