Wykaz ze
Kaparek13 : Okrąg o równaniu x2+y2−8x+4y+4=0 wpisany jest w trojkat ABC w którym A(−4,−8).
Uzasadnij, że tg kąta BAC= 4√21/17
Proszę o pomoc
20 kwi 09:22
piotr: Skic rozwiązania:
prosta przechodząca przez A(−4; −8)
y = a(x+4)−8
Z układu równań z parametrem a:
x
2+y
2−8x+4y+4=0
y = a(x+4)−8
⇒
Δ=−5+24a−12a
2
| | 1 | | 1 | |
styczność: ⇒ Δ=0 ⇒a1 = |
| (6−√21) ∨ a2 = |
| (6+√21) |
| | 6 | | 6 | |
tg(X − Y) = [ tgX − tgY ] / [ 1 + tgX tgY]
⇒
| | a2−a1 | |
tg∡(BAC) = |
| |
| | 1 + a1 a2 | |
20 kwi 09:56
Kaparek13 : Ale z tego nie wychodzi wynik który trzeba wykazać, liczyłem tak samo właśnie
Chyba ze robię gdzieś głupi błąd
20 kwi 09:59
piotr: dokładnie to Δ = −16 (5−24 a+12 a2)
20 kwi 10:02
Kaparek13 : Chochlik się wdarł, mam
Dziękuje bardzo
20 kwi 10:03