Ile wyrazów dodatnich ma ciąg określony wzorem an=-n^2+2n+24
franek: Ile wyrazów dodatnich ma ciąg określony wzorem an=−n2+2n+24
20 kwi 02:31
Satan: −n2 + 2n + 24 = −(n2 − 2n − 24) = −(n2 − 2n + 1 − 25) = −(n − 1)2 + 25
Czyli an = −(n − 1)2 + 25
−(n − 1)2 + 25 = 0 ⇒(n − 1)2 = 25 ⇒|n − 1| = 5 ⇒ n = 6 v n = −4
Rysujesz wykres funkcji, sprawdzasz dla n > 0 i podajesz odpowiedź.
Można też deltą, ale tak jest też łatwo.
20 kwi 07:22
Fra: (−nieskonczonosc,−4),(6,+nieskoczonosc) ?
20 kwi 07:41
Janek191:

n ∊ ( − 4, 6)∩ ℕ , czyli n ∊ { 1,2,3,4,5}
Jest 5 dodatnich wyrazów tego ciągu.
Patrz też na wykres
21 kwi 11:43