jak wyliczyć różniczkę zupełną
bibi3333:
Wyznaczenie wartości przyspieszenia ziemskiego za pomocą wahadła matematycznego.
Przyrządy: nić, obciążnik, stoper, taśma miernicza.
Przebieg: zmierz okres, dokonaj pomiaru dziesięciu okresów dla trzech długości wahadła.
Obliczenia: T=2π(l∕g)0,5, dla małych wychyleń tu sin x=x.
Wylicz wartość g.
Oblicz błąd pomiaru metodą różniczki zupełnej.
Pomiary i wyniki:
T=2π(l/g)0,5
T=2π√l/g /2
T2=4π2∙l/g /g
T2∙g=4π2∙l /T2
g=(4π2∙l)/T2
I pomiar
Średni czas: 0,89s
Długość średnia: 0,20m
g=(4∙(3,14)2∙0,2)/ 0,892 =7,89/0,79=9,98
II pomiar
Średni czas: 1,19s
Długość średnia: 0,39m
g=(4∙(3,14)2∙0,39)/ 1,192 =15,38/1,42=10,90
III.
Średni czas: 1,83s
Długość średnia: 0,85m
g=(4∙(3,14)2∙0,85)/1,832= 33,52/3,35=10,01
Błąd pomiaru metodą różniczki zupełnej:
dg(l,T)≈|δg/δT|∆T+|δg/δl|∆l
20 kwi 00:12
20 kwi 00:15
bibi3333: a co podstawić pod delte T i l
20 kwi 00:26
aniabb: ΔT to odchylenie standardowe tych 10 pomiarów czasu
Δl to błąd pomiaru długości.. najmniejsza podziałka taśmy mierniczej
20 kwi 00:35