Brzoskwinie
Krzysiek60: Stara legenda glosi i czeska krolewna Libusza obiecala oddac reka temu z 3 ubiegajacych sie o
nia rycerzy
ktory rozwiaza takie zadanie
Ile brzoskwin miesci koszyk z ktorego poloqwe calej zartosci oraz jedna brzoskwinie oddam
pierwszsemu
polowe reszty i jedna brzoskwinie oddam drugiemu
a trzeciemu polowe pozostalych owocow i ostanie 3 brzoskwinie
1/2x+1 pierwszy
drugi trzeci ?
Chyba sie nie zalapie na te krolewne
19 kwi 23:12
aniabb:

30 brzoskwiń
19 kwi 23:16
Krzysiek60: Dziekuje
Aniu . Dobranoc
19 kwi 23:22
Małyśmieszek: Te odpowiedzi powinny być ukryte, bo właśnie popsuło mi to zabawę.
20 kwi 00:44
aniabb: to może pobawisz się takim:
Pewien Arab pozostawił w dziedzictwie swoim trzem synom do podziału stado wielbłądów,
przy czym zaznaczył, że najstarszy ma otrzymać połowę, średni trzecią część,
a najmłodszy dziewiątą część dziedzictwa. Okazało się jednak, iż stado liczy 17 sztuk.
Jak dokonać podziału?
20 kwi 01:08
Krzysiek60: Aniu 
O tym Arabie to zobacze potem w Lilawati Jelenskiego bo mam wpdf
Zastananwiam sie na d rownaniem do tego o brzoskwiniach
25 kwi 16:13
Janek191:
17 + 1 = 18
Najstarszy 9
Średni 6
Najmłodszy 2
9 + 6 + 2 = 17
1 oddał.
25 kwi 17:41
Krzysiek60: Witaj

Pewnie jeszce siebie doliczyl do tego stada
25 kwi 17:44
Janek191:
Cześć
25 kwi 17:50
aniabb: równanie do brzoskwiń jest nieprzyjemne ale jak musisz
1/2x+1+ 1/2(1/2x−1)+1+1/2 ( x−(1/2x+1+ 1/2(1/2x−1)+1)) +3 = x
25 kwi 20:44
Krzysiek60: Bardzo dziękuję 😙
25 kwi 20:52