Wzór Bayesa
Kombinatoryk: 1% kobiet w wieku 40 lat poddawanych badaniom przesiewowym ma raka piersi. 80% kobiet z rakiem
piersi uzyska pozytywny wynik mammografii. 9.6% kobiet bez raka piersi również uzyska
pozytywny wynik badań. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kobieta w tym wieku, która uzyskała
pozytywny wynik badania, rzeczywiście ma raka piersi?
19 kwi 21:18
iteRacj@:
prawdopodobieństwo uzyskania pozytywnego wyniku badania
P(WP)=0,01*0,8+0,99*0,096
prawdopodobieństwo uzyskania pozytywnego wyniku badania przez kobietę chorą
P(WP∩CH)=0,01*0,8
prawdopodobieństwo, że kobieta w tym wieku, która uzyskała pozytywny wynik badania, jest chora
| | P(WP∩CH) | | 0,01*0,8 | |
P(Z)= |
| = |
| |
| | P(WP) | | 0,01*0,8+0,99*0,096 | |
19 kwi 21:56