Ciągłość funkcji
Maks: Rozstrzygnij, czy funkcja jest ciągła w punktach: (0,0), (0,1),(1,1)
| | ln(1+xy) | |
f(x,y)={ |
| dla x2 rożnego od y2 |
| | x2−y2 | |
{0 dla x
2=y
2
| | ln(1+xy) | | xy | |
Próbowałem to rozpisać tak: |
| * |
| wtedy pierwszy ułamek dąży do 1, mam |
| | xy | | x2−y2 | |
problem z określeniem do czego zbiega drugi ułamek. Moze ma ktoś lepszy sposób na to zadanie.
Bede wdzięczny za pomoc!
19 kwi 20:49
Adamm:
x=2y, x=y2
odpowiednio daje granice przy y→0
1/3 i 0
wniosek? xy/(x2−y2) nie istnieje, no a co za tym, cała granica w (0, 0)
19 kwi 20:57
Maks: Dziękuję! Już teraz to widzę. Gdy bede sprawdzał ciągłość dla innych punktów, to mogę wybrać
sobie dowolne półproste tak jak Ty, pod warunkiem ze punkt np.dla (0,1) jest punktem skupienia
w tym zbiorze?
19 kwi 21:15