trapez
jołłł246: W trapez ABCD , gdzie AB ∥ CD i |AB | > |CD | , wpisano okrąg. Dwusieczna kąta ostrego przy
wierzchołku A jest prostopadła do ramienia |BC | .
Wykaż, że dwusieczna kąta przy wierzchołku D jest równoległa do ramienia BC .
19 kwi 20:25
Eta:

Dwusieczna kąta A zawiera promień okręgu
2α+2γ=180
o ⇒ α+γ=90
o i w ΔABE α+β=90
o to γ=β
więc w ΔADF 2α+γ+|∡AFD|= 180
o ⇒2α+β+ |∡AFD|=180
o ⇒|∡AFD|= β
to proste DF i BC tworzą z podstawą AB kąty o równych miarach β
zatem DF ∥BC
c.n.w
19 kwi 21:18