Zadania optymalizacyjne, Stereometria.
La gringa:

Odcinek łączący środki dwóch skośnych krawędzi podstaw graniastosłupa prawidłowego
czworokątnego ma długość d=10.
Jaką wysokość powinien mieć ten graniastosłup aby:
1) pole jego powierzchni bocznej było maksymalne?
2) pole jego powierzchni całkowitej było maksymalne?
19 kwi 18:40
Basia:
0 < h < 10
y
2 = (x/2)
2+(x/2)
2 = (x
2/4)+(x
2/4) = 2x
2/4 = x
2/2
y
2+h
2 = 10
2
x
2+2h
2=200
x
2 = 200−2h
2
P
b = 4*x*h = 4h
√200−2h2
P
c = 2x
2+P
b = 2(200−2h
2) + 4h
√200−2h2
i szukasz maksimum tych funcji w przedziale (0,10)
cyli pochodna i tak dalej
19 kwi 18:52
La gringa: 1)
f(h) = 4h
√200−2h2 ⇒ 4
√200h2−2h4
Obliczam pochodną:
| | 1 | |
f'(h) = 4 * |
| * (400h − 8h3) |
| | 2*√200h2−2h4 | |
| | −16h2+800 | |
f'(h) = |
| |
| | √200−2h2 | |
Wyznaczam ekstrema.
Warunek konieczny f'(h)=0
0=−16h
2 + 800 ...
h
1=5
√2 lub h
2=5
√2 zał. h(0;10) czyli h
2 nie spełnia naszych założeń.
Rozpatrujemy tylko h
1.
Warunek wystarczający: zmiana znaku. Rysujemy wykres. Następuje zmiana z + na −. Czyli to jest
nasze szukane maksimum.
Odp. Dla h=5
√2 Powierzchnia boczna będzie największa.
Czy to rozwiązanie jest poprawne/a jeśli jest to w takiej formie byłoby poprawnie przedstawione
na arkuszu maturalnym droga
Basiu?
19 kwi 19:20
Basia: oczywiście poprawne

tam przy h
1 brakuje minusa, ale rozumiem doskonale, że to tylko literówka
natomiast nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym arkuszem
może o opis?
w rozwiązaniu na arkuszu powinno się naszkicować wykres licznika pochodnej
i dodać krótkie uzasadnienie: mianownik jest stale dodatni więc znak pochodnej zależy tylko od
licznika
no i potem dokładniej rozpisać
h∊(0,5{2})⇒ f'(h)>0 ⇒ f(h) rośnie
h∊(5
√2;10) ⇒ f'(h)<0 ⇒ f(h) maleje
stąd dla h=5{2} f. osiąga maksimum
to już na pewno wystarczy
19 kwi 19:29
La gringa: Bardzo dziękuję

Teraz już mam pewność jak wykonywać takie zadania
19 kwi 19:46