matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Suma wyrazów
Natalka:
1
Niech P
n
oznacza pole koła o promieniu
, n≥1. Oblicz sumę wszystkich wyrazów ciągu
2
n
(P
n
)
19 kwi 18:15
Blee:
P
n
= πr
2
= .... P
1
= a
1
= ... q = ...
a
1
S
n
=
= ....
1−q
19 kwi 18:19
Basia:
1
π
P
n
= π*(
)
2
=
2
n
2
2n
masz ciąg geometryczny
π
1
P
1
=
q =
4
4
a
1
S =
1−q
podstaw i policz
19 kwi 18:20