Granica funkcji 2 zmiennych - tw. o 3 ciągach
Solitude1: Chciałbym jeszcze się dowiedzieć jak skorzystać z tw. o 3 ciągach przy obliczaniu granicy
x−>0
y−>0
19 kwi 18:10
Basia: przejdź do współrzędnych biegunowych
| | r3*(cos φ)*(sin2 φ) | |
dostaniesz limr→0 |
| = |
| | r2(sin2 φ + cos2 φ) | |
lim
r→0 [ r*(cos φ)*(sin
2 φ) ]
i teraz korzystaj z tego, że −1 ≤ (cos φ)*(sin
2 φ) ≤ 1
19 kwi 18:17
Blee:
A w jaki sposób 'ogólnie' rozwiązuje się takie granice
19 kwi 18:17
Solitude1: Nie wiem czym są współrzędne biegunowe Basiu. Nie słyszałem nigdy o tym na uczelni. Pierwszy
raz zatem mam z tym styczność
19 kwi 18:18
Solitude1: Blee, wiem że granice mogę rozwiązywać dobierając ciągi, liczyć granice iterowane (jeśli wyjdą
różne, granica nie istnieje) albo przez sprzężenie mianownika.
19 kwi 18:19
Adamm:
| | xy2 | | (1/2)*(x2+y2)*|y| | |
| |
| |≤ |
| =(1/2)*|y|→0 |
| | x2+y2 | | x2+y2 | |
19 kwi 18:19
Adamm: Rozwiązywać granice to raczej jest błąd językowy
19 kwi 18:21
Solitude1: ok, pewnie lepiej wyglądałoby "zbadać istnienie" czy po prostu "obliczyć"
19 kwi 18:22
Solitude1: A mógłbyś Adamm wytłumaczyć mi dokładniej dlaczego to jest tak rozpisane? Skąd te moduły, i
19 kwi 18:23
Adamm:
moduł − twierdzenie o 3 ciągach, spodziewamy się granicy w zerze
a skąd 1/2?
2|xy|≤x2+y2 − dosyć prosta zależność
19 kwi 18:26
jc: Co oznacza Twój zapis granicy? W tym zadaniu akurat to nie ma znaczenia, ale w innych już ma.
Najpierw x→0, potem y→0.
Odwrotnie,
Czy jeszcze coś innego?
19 kwi 18:27
Solitude1: Mój zapis
lim jest dla mnie równoznaczny z zapisem lim
x−>0 (x,y)−>(0,0)
y−>0
Spotkałem się z takim i z takim zapisem w literaturze. Preferuję ten pierwszy, bo jest dla mnie
wygodniejszy.
19 kwi 18:31
Solitude1: Chcę się jeszcze upewnić
...=(1/2)*|y|→0 − ma być równa się czy może ≤(1/2)*|y|→0 ?
19 kwi 18:35
Adamm: tam akurat jest równość
19 kwi 18:39
jc: Czy mógłbyś napisać, gdzie widziałeś taki zapis?
19 kwi 18:39
Solitude1: Książka Analiza 2, Krysickiego−Włodarskiego

dokładnie strona 17 (wydanie z biało−niebieską
okładką)
19 kwi 18:41
Adamm: Taki sam zapis w Fichtenholzu
19 kwi 18:42
Solitude1: nom, w takim razie się zgadza
Dziękuję wszystkim za pomoc i miłego dnia/wieczoru życzę
19 kwi 18:43
jc: Cóż, sprawa umowy, ale tu pierwszy raz zobaczyłem taką notację
(wiem, że takie książki są, ale nie otwierałem).
Notacja trochę myląca, bo sugeruje, że możemy zmieniać najpierw x, a potem y.
Z drugiej strony całki wielokrotne zapisujemy podobnie, co nie nie koniecznie oznacza,
że mamy na myśli całki iterowane (a może oznacza?).
19 kwi 18:49