Ile rozwiazan ma rownanie?
1313: Ile rozwiązań ma równanie 2x3 − x2 + x + 5 = 0
Mam pytanie co do rozwiązywania zadań tego typu pochodną. Jeżeli pochodna jakiejś funkcji nie
ma miejsc zerowych to zawsze znaczy że funkcja ma jedno miejsce zerowe?
W tym zadaniu obliczyłam pochodną, Δ mniejsza od zera więc nie ma ekstremum, czyli jedno
miejsce zerowe?
19 kwi 17:31
Basia: tutaj tak, bo funkcja jest ciągła, stale rosnąca i limx→+∞ f(x) = −∞ a limx→+∞f(x) = +∞
te warunki muszą być spełnione aby można było taki wniosek wyciągnąć.
19 kwi 17:37
1313: Dziękuję!
19 kwi 17:49