Analiza matematyczna
Adam: Punkty A = (1, −6) i B = (8,2) są końcami przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego ABC.
Wierzchołek C należy do prostej o równaniu y=2x i ma ujemne współrzędne. Znajdź punkt C.
Współrzędne wierzchołka C = (x,2x)
Wzór prostej AC
Wzór prostej BC
I żeby był to trójkąt prostokątny to a
1*a
2=−1
−12+8x+4x
2=−8+9x+x
2
3x
2−x−4=0
x
2=−1
Czy dobrze to zrobiłem?
ite:
x
2 spełnia warunek a
1*a
2=−1
a x
1 nie
jest jakiś błąd w obliczeniach
https://www.geogebra.org/m/PdFMzFHD
jeśli korzystasz ze wzorów prostych w postaci kierunkowej, musisz zawsze sprawdzać jeszcze
prostą równoległą do osi OY
(tutaj akurat nie spełnia warunków zadania)