Zbiory
kleszcz: Poproszę o sprawdzenie przykładu a) czy dobrze to rozumiem.
Link do zdjęcia >
https://ibb.co/niB6Bn
19 kwi 13:43
Jerzy:
Na początek suma. Dlaczego uważasz,że liczby: −1 oraz 1 nie należą do sumy A U B
19 kwi 13:49
kleszcz: No tak należą do jednego do A, czyli suma to uwzględnia tak?
19 kwi 14:03
Jerzy:
Tak.
19 kwi 14:07
kleszcz: To będzie tak (−∞,−1> ∪ <−1,3) ?
19 kwi 14:08
Jerzy:
Nie ... przecież cały zbiór B jest zawarty w A.
19 kwi 14:09
kleszcz: (−∞,−1> ∪ <−1,1> ∪ <1,3) ?
19 kwi 14:12
Jerzy:
A U B = ( − ∞; 3) = A
Jeśli zbiór B zawiera się w zbiorze A , to: A U B = A
19 kwi 14:15
kleszcz: To skoro jest zawarty to będzie (−∞,3)?
19 kwi 14:15
kleszcz: OK.
19 kwi 14:15
Jerzy:
Przecież Ci napisałem wyżej.
19 kwi 14:16
kleszcz: Tak już wiem, a reszta dobrze?
19 kwi 14:18