Macierz
Qaz: Rozwiąż układ równań metodą Gausaa
1 3 3 3 | 1
3 1 3 3 | 1
3 3 1 3 | 1
3 3 3 1 | 1
To jest macierz uzupełniona nie wiem jak mam inaczej zapisać
19 kwi 11:07
jc: Jeśli macierz powyżej jest macierzą rozszerzoną układu równań o niewiadomych x,y,z,u,
to od razu widać, że jedynym rozwiązaniem jest x=y=z=u=1/10.
19 kwi 11:15
jc: To jest przykład zadania, w którym lepiej nie stosować metody Gaussa.
Lepiej postępować inaczej.
1 3 3 3 | 1
3 1 3 3 | 1
3 3 1 3 | 1
3 3 3 1 | 1
10 10 10 10 | 4
1−3*4/10 = 1−12/10=−2/10
−2 0 0 0 | −2/10
0 −2 0 0 | −2/10
0 0 −2 0 | −2/10
0 0 0 −2 | −2/10
1 0 0 0 | 1/10
0 1 0 0 | 1/10
0 0 1 0 | 1/10
0 0 0 1 | 1/10
19 kwi 11:25
Qaz: Ale ja muszę Gaussem
19 kwi 11:32
Qaz: A mam jeszcze jedno pytanko jak rozwiązuje metodą Gaussa i mam macierz z dwoma takimi samymi
wierszami to czy mogę je wykreślić
19 kwi 11:34
Qaz: Juz mi wyszło Gaussem ale strasznie duzo liczenia, a powiesz mi co to za metoda, którą
rozwiązałes/as ten przykład
19 kwi 11:35
jc: Metoda Gaussa polega na systematycznym eliminowaniu kolejnych niewiadomych.
W razie konieczności zamieniamy kolejność równań.
1 3 3 3 | 1
3 1 3 3 | 1
3 3 1 3 | 1
3 3 3 1 | 1
1 3 3 3 | 1
0 −8 −6 −6 | −2
0 −6 −8 −6 | −2
0 −6 −6 −8 | −2
itd.
Jednak w ładnych przypadkach lepiej postępować inaczej.
Ja dodałem do siebie wszystkie 4 równania, a potem odejmowałem.
19 kwi 11:48
Qaz: A co jak w takim przypadku mam swa takie same wiersze
Np;
1 1 3 4 | 2
1 3 2 1 | 2
3 3 1 1 | 2
3 3 1 1 | 2
19 kwi 12:08
jc: Zostaną na pewnym etapie pominięte, a raczej pojawi się równanie 0=0.
Możemy też pominąć na początku, a potem stosować Gaussa, ale będzie to już
jakaś metoda mieszana.
W podręcznikach znajdziesz wiele przykładów, gdzie lepiej nie stosować Gaussa.
Gaussa pozostawiłbym komputerom.
x+y+z+u=1
x+2y+2z+2u=4
x+2y+3z+3u=7
x+2y+3z+4u=11
Spróbuj Gaussem i spróbuj inaczej.
19 kwi 12:22