qwe
Adam: Matematyka dyskretna
Metoda Repertuaru
Potrafie rozwiązywać ale mam czasem problem z dobranem parametrów.
Mam przykład:
g1 = α
gn+1 = gn + βn2 + γn+δ , dla n>0
gn=1 , gn = n
gn = n2 , gn = n3
dlaczego n3 ?
19 kwi 00:48
Adamm:
jest niezależna od 1, n, n2, no i co można wstawić? raczej tylko jakiś wielomian stopnia 3
19 kwi 00:55
Adam: okej, a weźmy taki przykład:
To
Tn = nTn−1 + Bn+ δ
jest niezależne od 1 na pewno, oraz?
19 kwi 00:58
Adam: T0 = α
19 kwi 00:58
Adam: T0 = α
Tn = nTn−1 + βn+γ
19 kwi 00:59
Adamm: ?
19 kwi 01:02
Adam: T0 = 0
Tn = nTn−1 − 5n , dla n>0
parametryzuje do
T0 = α
Tn = nT{n−1} + βn + γ
Tn = 1 ; Tn = ?
19 kwi 01:04
Adam: może ja nie rozumiem co to znaczy, że coś jest niezależne od czegoś,
no to może jest za trudny przykład, ten który teraz podesłałem
19 kwi 01:05
Adamm:
Tn=n!
α=1, β=0, γ=0
A(n)=n!
A(n)−B(n)+C(n)=1
no i co może być dalej? w sumie sam nie wiem
19 kwi 01:12
19 kwi 01:17
Adamm:
niezależne w tym sensie, że nie istnieją takie stałe liczby
a, b, c że
a+b*n+c*n2=n3
dla każdego naturalnego n
gdyby tak było, to nie otrzymalibyśmy układ, w którym jedno z równań
jest zależne od innych
czyli np. jak wstawiasz gn=1, to nie ma potrzeby wstawiać innych stałych
19 kwi 01:25
Adamm: to otrzymalibyśmy *
19 kwi 01:25
Adam: Rozumiem, teraz ma to sens.
T
1 = 7,
parametryzuje do:
T
1 = α
====
| 1 | | 4 | | β | |
| = |
| + |
| |* 3n |
| 3n | | 3n−1 | | 3n | |
1 = 12+β
1−12 = β
β = −11
β = −11
19 kwi 01:37
Adam: zrobię jeszcze kilka przykładów żeby sobie to utrwalić, mniej−więcej wiem na czym metoda polega
będę pisał w razie problemów
19 kwi 01:38
Adamm:
W tym przypadku raczej się obejdzie
3nTn=12*3n−1Tn−1+5
dostajemy nowy ciąg, a nawet arytmetyczny, jak podstawimy an=3nTn
19 kwi 01:51
Adamm: no dobra z tym arytmetycznym to skłamałem
19 kwi 01:52
Adam: | | 1 | |
napisałem tylko o jednej funkcji |
| |
| | 3n | |
nie wspomniałem o T
n=4
n − ale w zamyśle miałem to uwzględnić
19 kwi 01:55
Adam: dzięki za pomoc Adamm
19 kwi 02:00