Dowód
krzyśko: O wielomianie w(x) =x3+bx2+cx+d, wiadomo, że posiada trzy różne niezerowe pierwiastki,
których suma wynosi k, a suma odwrotności \frac{1}{k}, gdzie k jest dowolną niezerową liczbą
rzeczywistą. Uzasadnij, że k jest pierwiastkiem wielomianu.
19 kwi 00:13
Eta:
Ze wzorów Viete
'a dla wielomianu st.3 w(x)=ax
3+bx
2+cx+d
x
1+x
2+x
3= −b/a
x
1*x
2+x
1*x
3+x
2*x
3= c/a
x
1*x
2*x
3= −d/a
w tym zadaniu:
x
1+x
2+x
3=k ⇒ − k=b
| 1 | | 1 | | 1 | | x1x2+x1x3+x2x3 | | c | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x3 | | x1x2x3 | | −d | | k | |
⇒ d= −ck
to:
W(x)= x
3−kx
2+cx−ck = x
2(x−k) +c(x−k) = (x−k)(x
2+c) i c= −d/k
x=k −− jest pierwiastkiem w(x)
=========================
19 kwi 01:23