Znajdz pole przekroju
Andrzej:

Prostopadłoscian ABCDEFGH, ktorego podstawa jest kwadrat o boku 4, a wysokosc ma dlugosc 6
przecieta plasczyzna przechodzaca przez srodki krawedzi AB i BC oraz wierzcholek H. Oblicz
pole przekroju
Licze najpierw podstawe przekroju i wychodzi 2
√2 nastepnie odlegosc podstawy przekroju od
tego wierzcholka naprzeciw i wychodzi 3
√2, z pitagorasa h przekroju wynosi 3
√6 i wtedy
pole 6
√3. Co robie zle?
18 kwi 23:46
aniabb: nic
18 kwi 23:50
Andrzej: W odpowiedziach pisze: Pole przekroju (pięciokąta) 14√3
18 kwi 23:54
aniabb: bo nie narysowałeś całej płaszczyzny
18 kwi 23:58
aniabb:
19 kwi 00:02
Andrzej: Hmm to jak to zrobic?
19 kwi 00:03
Andrzej: Przepraszam nie odswiezylem
19 kwi 00:03
Andrzej: Wychodzi na to ze nie rozumiem za bardzo plaszczyzn, co polecicie do przecwiczenia?
19 kwi 00:05
Adamm: Wyobraźnię, to po prostu trzeba zobaczyć
19 kwi 00:07
19 kwi 00:09
19 kwi 00:10
19 kwi 00:24
Krzysiek60: Mam pytanie
Skad Aniu pobralas geogebre ?
Pytalem kolegi to mowil zeby nie sciagac z dobrych programow bo tam pelno wirusow
19 kwi 00:38
19 kwi 00:39
aniabb: używam wersji on−line ..nie ściągałam jej wcale
19 kwi 00:42
Eta:

|DH|=6 i |AC|=|DB|=|MN|=4
√2 to |KL|=2
√2
|DQ|=3
√2 i to |QH|=
√36+18= 3
√6
| | 3√2 | |
Z podobieństwa trójkątów DHQ i PSQ w skali k= |
| =3 |
| | √2 | |
to |PQ|=
√6 i |PH|=2
√6
|PQ|= h(trapezu KLMN)=
√6 i |HP|=h(ΔMNH)=2
√6
P (KLMHN)= P(ΔMNH)+P(trapezuKLMN)
| | 1 | | 2√2+4√2 | |
P= |
| *4√2*2√6 + |
| *√6 |
| | 2 | | 2 | |
P= 8
√3+6
√3= 14
√3
=================
19 kwi 00:59
Eta:
19 kwi 01:01