trójkąt
matma:
W trójkącie prostokątnym ABC stosunek długości przyprostokątnych AC:AB=5:12
a promień okręgu wpisanego w ten trójkąt ma długość 4
Na przeciwprostokątnej BC obrano punkt D,zaś na przyprostokątnej AB punkt E
tak,że odcinki BC i DE są prostopadłe.
Wiedząc,że stosunek pola czworokąta AEDC do pola trójkąta EBD jest równy 3:2
Wyznacz długość odcinka AE
18 kwi 21:10
Eta:

1/ rysunek...........
2/ |AC|=5k , |AB|=12k, to |BC|=
√12k2+5k2= ... 13k
to |AB|=24, |AC|=10, |BC|=26
| | 2 | |
P(ABC)= ....= 120 to P(DEB)= |
| *120 =...= 48 |
| | 5 | |
trójkąty ABC i ABD są podobne z cechy (kkk) w skali s>0
| | |BC| | | √10 | |
zatem : |
| = |
| ⇒ |BE|= ........... |
| | |BE| | | 2 | |
to |AE|= |AB|−|BE|=..............
dokończ........
18 kwi 21:39
Krzysiek60: Dziekuje
18 kwi 22:34