Funkcja liniowa
Kamila: Napisz wzór funkcji liniowej w postaci f(x)=ax+b, gdy:
a) f(4)=−5 i f(x)<0 wtedy i tylko wtedy, gdy x∊(11/4;∞)
b)zbiorem rozwiązań nierówności f(x)<2 jest przedział (−∞;7/3), a zbiorem rozwiązań nierówności
f(x)≥4 jest przedział <3;∞).
18 kwi 21:08
Eta:
a) miejscem zerowym jest x= 11/4
to A(11/4,0) i f(4)=−5 to B(4, −5)
| | −5 | |
współczynnik kierunkowy a = |
| = −4 |
| | | |
| | 11 | |
f(x)= −4(x− |
| ⇒ f(x)= −4x+11 |
| | 4 | |
===========
18 kwi 21:18
Eta:

b) f(7/3)=2 i f(3)=4
| | 4−2 | |
A(7/3,2) , B(3,4) współczynnik a= |
| = ..=3 |
| | | |
f(x)=3(x−x
B)+y
B ⇒ ................ f(x)= 3x−5
============
18 kwi 21:27