logarytmy skracanie
nick: log x= log x+3
Załóżmy że mam takie równanie. Czy mogą skrócić sobie je tak, żeby wyszło mi:
x=x+3
Jeżeli tak, to z czego to wynika?
18 kwi 20:57
nick: Oczywiście są to logarytmy o tej samej podstawie, czyli 10
18 kwi 20:57
nick: ratunku
18 kwi 21:38
Krzysiek60: Wynika to z takiego faktu iz funkcja lagarytmiczna jest funkcja roznowartosciowa
18 kwi 21:41
leibniz: nie ma żadnego rzeczywistego rozwiązania, niezależnie czy to log x= log x +3 czy logx=log(x+3)
możesz sobie dla przykładu oba wykresu w jednym układzie kartezjańskim umieścić i zobaczysz, że
nigdy się nie przetną
18 kwi 21:41
Krzysiek60:
18 kwi 21:41
18 kwi 21:50
leibniz: no jak wcześniej użytkownik Krzysiek60 pisał, funkcja logarytmiczna jest funkcją
różnowartościową określoną dla liczb dodatnich.
logc a= logc b <=> a=b, oczywiście c>0 i c=/=1
Przy nierównościach korzystasz z monotnoniczności i przy podstawie większej od jedności nie
zmieniasz znaku nierówności, a przy podstawie logarytmu z przedziału (0;1) zmieniasz kierunek
nierówności
18 kwi 21:56
Mila:
1) x>0
log x= log x+3 /−logx
równanie sprzeczne
0=3
2) logx=log(x+3)
x>−3
x=x+3
0=3 równanie sprzeczne
18 kwi 22:39