ciągi
ofiaraoświaty: Mam takie zadanie, obliczyć wzór ogólny ciągu i sprawdzić czy to jest ciąg arytmetyczny.
a) S
n=n
2−5n
b) S
n=n
2−5n+1
c) S
n=n
3+1
No to liczę sb:
a) a
n=S
n−S
n−1=n
2−n
2−5n+7n−6=2n−6 No to tu jest jak byk ciąg arytmetyczny a
n=2n−6
b) a
n=S
n−S
n−1=n
2−n
2−5n+7n+1−7=2n−6 no to tu tak samo
c) a
n=S
n−S
n−1=n
3+1−n
3+3n
2−3n+1−1=3n
2−3n+1 no to widać, że nie jest to ciąg
arytmetyczny
a pani w szkole do mnie, że mam jeden, bo b) jest źle i w c czegoś brakuje i mi nie wyjaśniła
18 kwi 20:51
Beata: To się jej zapytaj co masz źle
18 kwi 20:52
ofiaraoświaty: no powiedziała mi, że w b nie jest arytmetyczny, i że w obu podpunktach b) i c) brakuje
założenia
18 kwi 20:54
Tadeusz:
bo masz źle

NIE WYKONAŁEŚ POLECENIA
18 kwi 21:00
ofiaraoświaty: a mógłbyś jaśniej? przecież podałem wzór na n−ty wyraz ciągu
18 kwi 21:03
Tadeusz:
podałeś wzór ogólny ciągu i to Ci sie chwali. Tyle, że druga część polecenia to
"sprawdź czy ciąg jest arytmetyczny" ... SPRAWDŹ ... powiedzenie że "jak byk" jest
arytmetyczny sprawy nie załatwia.
18 kwi 21:07
leibniz: rozumiem, że podstawiając, pewnie nie pod wzór ogólny bo a) i b) byłyby wówczas oba
arytmetyczne.
b) S1=a1=−3 a2=s2+3=−5+3=−2 a3=S3−S2=−5+5=0 a4=S4−S3=−3+5=2
czyli mamy tak (−3, −2, 0, 2)
W sumie to mogę powiedzieć, że jest to ciąg arytmetyczny dla n>=2
18 kwi 21:17
Krzysiek60: an+1−an= stala wtedy jest arytmetyczny
18 kwi 21:35
leibniz: no widać w a i b, że jest stała różnica r=2
18 kwi 21:40
Krzysiek60: Ja to tez widze ze an przypomina wzor funkcji liniowej i bedzie to ciag arytmetyczny
Ale skoro jest takie polecenie to nalezy je wykonac
Koniec . Kropka .
18 kwi 21:44
leibniz: no ale to nic nie da bo jak obliczę a
n+1−a
n=2 w b) to wyjdzie mi, że jest arytmetyczny a to
fałsz

trzeba wypisać pare wyrazów i zauważyć, że dla n należącego do N+ nie jest arytmetyczny bo
a
1+r=/=a
2
18 kwi 21:45